Hvad er vigtigt at vide for dig, som gerne vil strikke af håndfarvet garn?

I  MumiLumi-shoppen finder du håndfarvet garn af højeste kvalitet. Vi er på en rejse mod mere bæredygtigt, mere økologisk garn og med  dyrevelfærden i højsæde. Garnet kommer fra England og fra små brug i Sydamerika og er naturligvis mulesingfrit. Det  betyder også, at der efterhånden vil komme mere GOTS-certificeret garn i shoppen. GOTS betyder Global Organic Textile Standards og er en standard for økologiske fibre, der er anerkendt i hele verden. Mærket giver en garanti for, at der er en miljømæssig og social ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden. GOTS er et uafhængigt mærke med en af de mest omfattende kontrolkæder i Verden.

At strikke med håndfarvet garn skal være en fornøjelse på flere måder. Garnet er vasket inden farvning med miljøvenlige acid dye farver. Og det bliver ligeledes vasket efter farvningen med en miljøvenlig uldsæbe fra Rømer Naturprodukt.

Håndfarvet garn er unikt garn

Hvert batch håndfarvet garn er unikt. Det betyder, at selv om indfarvningerne sker efter bestemte opskrifter, så er der ikke to batches, der falder ud på helt samme måde. Der kan også være variationer inden for det enkelte batch. Det er ikke at betragte som fejl – for netop det specielle ved håndfarvet – modsat industrielt farvet garn – er, at der er farvevariationer. En farve kommer ikke nødvendigvis igen i shoppen. Det betyder, at det er en god ide, at du køber den mængde ind, som du skal bruge – for du kan ikke være sikker på, at din farve kommer tilbage på lageret. Nogle farvekombinationer er “lucky punch” og genskabes ikke – såkaldte potlucks.

Når du strikker med håndfarvet garn

Det kan være en rigtig god ide at strikke med garn fra flere garnnøgler på samme tid. Hvis du skifter mellem flere nøgler for hver eller hver anden pind, så vil eventuelle farveforskelle mellem nøglerne fordele sig ud over hele dit arbejde – og dermed undgår du en måske lidt for tydelig og utilsigtet overgang fra det ene nøgle til det andet. 

At erstatte konventionelt garn med håndfarvet 

Det behøver ikke være svært at erstatte garntype og mængde i en opskrift. Alle garner hos MumiLumi har information om løbelængde, gram pr. fed eller nøgle, garntykkelse og strikkefasthed. Og det er disse elementer, som du skal sammenholde, når du vil erstatte konventionelt farvet garn med håndfarvet.

Du kan med fordel kigge på denne side for at læse mere om garntykkelser.

Her kan du udregne et ret præcist garnforbrug, når du erstatter fx garn nævnt i en opskrift med håndfarvet garn. 

God fornøjelse med dit håndfarvede garn! Hvis du vil læse mere om farveprocessen, så klik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *