Logo MumiLumi
Omregning garn
Omregning garn

Kender du det? Man sidder og funderer over, hvordan man lige får byttet “almindeligt” garn ud med håndfarvet til den gratis opskrift, som man lige har forelsket sig i. Ja, hvordan omregner man egentlig?

Generelt skal du først sammenligne pindestørrelse og løbelængde på garnet. Du skal udskifte til en garn, der nogenlunde har samme løbelængde og tykkelse. Og dernæst skal din strikkeprøve i det håndfarvede garn svare til den, der er angivet i strikkeopskriften.

Tommelfingerregel ved strikkeprøver:

Hvis du får for mange masker på 10 cm, skal hver maske fylde mere, så du skal OP i pindestørrelse. Får du for få masker på 10 cm, skal hver maske fylde mindre, så du skal NED i pindestørrelse.

Almindelige fejlantagelser om begrebet strikkefasthed

Fx hvis opskriften siger: 27 m og 20 p = 10 x 10 cm

1) “Jeg kan bare strikke en størrelse større/mindre, hvis strikkeprøven ikke matcher”

eller:

2) “Med 27 masker bliver min strikkeprøve 14 cm i stedet for 10 cm – hvad gør jeg forkert.”

For det første: det ikke en løsning bare at strikke en anden størrelse. For med en forkert strikkefasthed kan du risikere, at dit projekt får en forkert pasform. Den bliver enten for bred, for smal eller raglan-udtagningerne bliver for korte/lange. At ramme strikkefastheden korrekt sikrer, at du får det rette forhold mellem dine maskers bredde og højde og dermed rammer den størrelse og pasform, der er meningen ift. opskriften.

For det andet: til prøven skal du skal slå flere end de masker op, som strikkefastheden angiver. Det vigtige mål er, hvor mange masker du får på 10 cm. Det er dette forhold, der gør dig i stand til at vurdere, om din strikkefasthed skal justeres ved at gå op eller ned i pindestørrelse, så du rammer de 27 masker på 10 cm.

Hvordan beregner du så garnforbruget?

Det gør du også ved at sammenligne opskriftens angivelse af antal gram og løbelængde med det garn, som du vil erstatte med. Du kan beregne det selv med lommeregneren, men du kan også bruge en online-beregner her:

Online beregning af garnforbrug

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *